Als klein meisje las ik boek na boek. Ik vloog door de verhalen en was iedere week bij de bieb te vinden om weer een grote stapel uit te zoeken, die ik de week die volgde dan weer las en daarna vervolgens weer terugging naar de bieb om een stapel nieuwe boeken uit te zoeken. De middelbare school zorgde ervoor dat het lezen een stuk minder werd, ik kreeg het drukker met school en lezen schoot er een beetje bij in. Tot het vakantie werd, want dan zat ik weer met mijn neus in de leesboeken en kon ik niet stoppen met lezen.
Toen ik begon met Bookstagram in 2016 pakte ik het lezen weer veel meer op. Er waren zoveel nieuwe boeken die ik nog niet kende, ik wilde ze allemaal lezen. Ik maakte kennis met het fantasygenre en was meteen verkocht na het eerste boek dat ik las (De Grisha trilogie van Leigh Bardugo). Mijn boekenkasten raakten vol met nieuwe boeken en in mijn vrije tijd was ik vaak te vinden met een boek op schoot, diep in het verhaal verzonken.
Ik weet niet zo goed wanneer het veranderde. Op een moment kocht ik steeds nieuwe boeken, maar bleven ze vervolgens onaangeraakt in mijn kast staan en stapelde de ongelezen boeken zich op. Het lijkt tegenwoordig wel alsof ik continue in een leesdip zit – al iets van zo’n twee jaar lang moet ik mezelf echt dwingen om een boek te pakken en te gaan lezen. En als ik dan ben begonnen in een nieuw boek? Dan vind ik het hartstikke leuk en heb ik hem binnen een dag, maximaal twee dagen uit. Daarna is het weer een lange tijd stil en lees ik niet. Ook al vond ik het vorige boek super leuk, het lukt me niet om direct een ander boek te pakken en verder te gaan. Soms lees ik een hele maand niets, of zelfs langer.
Vooral het afgelopen jaar lukte het me maar niet om meer te lezen, hoewel ik genoeg tijd had vanwege de lockdown en corona. Ik heb het hele jaar door misschien zo’n drie, vier boeken gelezen. Ik heb het eerlijk gezegd niet eens bijgehouden omdat ik wist dat het er zo weinig waren.
Dit jaar moet het dus anders. Want ik hou echt enorm van boeken en van lezen. Iedere keer als ik mezelf ertoe zet om een boek te pakken en te lezen, vlieg ik erdoor heen en weet ik weer waarom ik zoveel van lezen hou. In januari lukte het me om drie boeken te lezen, maar ik merk dat ik deze maand al weer een stuk minder heb gelezen.
Daarom heb ik wat tips bedacht waar ik me aan ga houden, in de hoop dat ik weer wat meer ga lezen. Ik heb ze hieronder op een rijtje gezet. Als je je herkent in mijn verhaal, hoop ik dat ze jou misschien ook kunnen helpen!
Tip 1: Maak een leesroutine
Deze tip heb ik zo vaak voorbij zien komen en in de tijd dat ik nog heel veel las, had ik ook wel echt een vaste leesroutine. Tijd om hem dus terug in het leven te roepen! Ik heb met mezelf afgesproken dat ik een halfuurtje voordat ik ga slapen wat hoofdstukken uit een boek lees, tot nu toe gaat dat aardig goed. De afgelopen paar dagen is het gelukt. In plaats van dat laatste halfuur voordat ik naar bed ga achter mijn telefoon op social media te zitten, pak ik nu een boek om minstens een hoofdstuk of twee (of meer) te lezen. Veel gezonder ook, want het licht van je telefoon of andere elektrische apparaten (laptop, tv, enzovoorts) zorgen ervoor dat de melatonine die je lichaam automatisch aanmaakt als het donker wordt – en waar je dus slaperig van wordt – wordt afgebroken. Ik merk dat ik, nu ik voordat ik ga slapen een boek pak in plaats van mijn telefoon, ook veel beter in slaap val. Zeker een aanrader dus!
Andere leesroutines die ik op dit moment probeer, is dat ik wat hoofdstukken lees als ik aan het ontbijten ben. Soms is de combinatie van eten en lezen wat moeilijk, maar al lees je een paar bladzijden iedere keer bij het ontbijt, het zorgt er wel voor dat je in die leessfeer blijft en verder wil lezen. Niet alleen het ontbijt is hiervoor goed, ook tijdens de lunch probeer ik te lezen.
Probeer een routine te vinden die bij jouw levensstijl past. Misschien moet je iedere (werk)dag met de trein en heb je dan even tijd, of als je merkt dat je veel op je telefoon zit – leg hem even weg en pak in plaats daarvan een boek!
Tip 2: Kies voor een totaal ander boek dan je normaal gesproken leest
Deze tip helpt mij ook enorm. Normaal gesproken lees ik fictie en dan vooral feel good of young adult. Ik heb mijn boekenkast echter een aantal maanden geleden helemaal omgegooid. Eerst stonden mijn planken vol met young adult en dan vooral fantasy of contemporary, terwijl ik merkte dat ik eigenlijk niet zoveel zin had om die boeken te lezen. Ik heb heel wat boeken verkocht, en van dat geld weer andere boeken gekocht.
Nu staan er veel non-fictie lifestyle boeken op de plank. Ik had al een aantal van deze boeken (voorheen stonden ze helemaal onderin mijn boekenkast), maar die had ik meer omdat ik ze er wel leuk uit vond zien en ik las ze eigenlijk niet. Nu heb ik ze allemaal verplaatst en bovenin mijn boekenkast gezet, zodat ik er iedere keer tegenaan kijk en ze daardoor ook veel sneller pak. Ik merk dat ik deze boeken echt heel leuk vind om te lezen en dat ze me enorm inspireren. Veel boeken gaan over bijvoorbeeld slow living of inspirerende boeken over een leven dichter bij de natuur. Deze boeken geven me vaak zoveel motivatie – ook omdat ik graag zelf een natuurhuisje wil en hopelijk ergens in de toekomst die droom waar kan maken – dat ik steeds verder wil lezen.
Als je liever fictie wil blijven lezen, maar merkt dat je in een leesdip zit, probeer dan eens van genre te wisselen. Lees bijvoorbeeld eens een horror of thriller als je dit soort boeken eigenlijk nooit leest, of probeer een luchtig boek te pakken zoals feel good als je normaal gesproken fantasy leest – de boeken van Jenny Colgan zijn bijvoorbeeld een echte aanrader!
Tip 3: Kies voor een wat korter boek
Als ik een lange tijd niet heb gelezen, helpt het mij enorm om weer terug in het leesritme te komen door een korter boek te pakken. Ik merkte bijvoorbeeld dat ik deze maand niet zoveel zin had om te lezen (nadat ik in januari drie boeken las), maar toen kwam het nieuwste boek van Chinouk Thijssen uit, Gegijzeld, een novelle van iets meer dan honderd pagina’s. Ik heb deze binnen een paar uur uitgelezen en omdat het een kort boek was, kreeg ik daarna direct zin om nog iets te lezen. Een wat korter boek is dus zeker een aanrader als je al een tijdje niet hebt gelezen!
Ik hoop dat jullie ook wat aan mijn tips hebben, mij hebben ze tot nu toe al goed geholpen. Heb jij nog tips om uit een leesdip te komen?
Heel erg bedankt voor de tips! Zo herkenbaar, die leesdip! Als een echte leesfanaat merkte ik ook dat ik steeds minder snel een boek pakte. Of ik pakte hem wel maar dan bleef hij ongelezen naast me liggen, terwijl ik achter mijn telefoon zat. Geen goed idee. Lezen is zo fijn, ik ga je tips toepassen en hoop dat ik weer helemaal in een boek kan duiken straks!
Ja, ik las vroeger ook echt zo veel, maar ik merkte dat ik steeds minder ging lezen. Fijn om te horen! Ik hoop dat de tips je zullen helpen en we allebei weer meer kunnen lezen ❤️
Hallo Charlotte,
Heel herkenbaar die leesdip. Ook ik kom nauwelijks aan lezen toe. Leef te gehaast en kom weinig tot rust. In een vakantie of op reis lees ik echter weer als vanouds. En ook ik merk dat als ik eenmaal in een boek begonnen ben niet meer van ophouden weet.
Ik ben trouwens benieuwd naar een foto van jouw boekenkast.
Hartelijke groet Irene
Hoi Irene, ja dat is zo herkenbaar. Ik merk dat ik tijdens vakanties ook een stuk sneller een boek pak. Een foto van mijn boekenkast staat zeker op mijn lijstje, hij komt binnenkort voorbij! Ik wil mijn boekenkast eerst weer eventjes wat veranderen. 😊
Ook al las ik als kind en tiener erg graag en veel, toch heb ik ook jaren maar enkele boeken per jaar gelezen en dan nog vooral in vakantieperiodes, omdat ik er doorheen het jaar maar moeilijk tijd voor kon voor nemen of de rust voor vinden om me neer te zetten met een boek. Tot ik er een jaar of 3 geleden een goed voornemen van gemaakt heb (en die maak ik anders dus nooit!) om meer te gaan lezen. Richtcijfer was 12 boeken per jaar, dus gemiddeld één per maand. Ik ben dat eerste jaar bij 20 uitgekomen, en de voorbije 2 jaren is het nog toegenomen (ook wel door de lockdown en het thuiswerken, waardoor ik bv. net als jij bij de lunch lees).
Een tips is dus zeker om er bewust voor te kiezen om een deel van je vrije tijd (die bijna iedereen wel in meerdere of mindere tijd heeft) aan lezen te besteden (en dus wellicht minder tv te kijken, te sporten, door social media te scrollen, …)
Wat ook helpt, is er voor te zorgen dat je altijd een lijstje hebt van boeken die je nog wil lezen en dat je er ook minstens 1 (en liefst 2, zie volgende tip) klaarliggen hebt vóór je huidig boek uit is. Hoe meer je leest, hoe meer want-to-read titels je ontdekt. Kijk in de bib en de fysieke boekhandel, bekijk het foldertje of magazine van de boekhandels, zoek je vorige leuke boek op de site van de bib of bol.com of Goodreads en kijk welke gelijkaardige boeken zij dan aanraden, lees blogs waar (o.a.) lezen en boeken aan bod komen, …
Als een boek je niet aanspreekt (het genre, geen feeling met het hoofdpersonage, de schrijfstijl, slecht vertaald, …) stop dan en ga neem een ander boek. Het leven is te kort om slechte boeken te lezen. Er zijn zoveel andere boeken dat je ze nooit allemaal gelezen krijgt. Slechte boeken verder lezen vergalt je leesplezier.
Zorg dat je leestijd door je gezin/partner/huisgenoten als een echte hobby gezien wordt waar je niet bij kan gestoord worden of waar tijd vanaf geknabbeld kan worden, net zoals dat je niet gestoord wordt als je gaan sporten bent, op de repetitie van de toneelclub zit, in de kookles bent, …
Veel leesplezier nog!
Heel herkenbaar wat je zegt! Ik vind het moeilijk om te tijd te nemen en echt een boek te pakken om te gaan lezen. Je voornemen klinkt wel als een goede tip, die neem ik zeker mee! Wat goed dat je nu weer zoveel boeken leest, ik snap wel dat de lockdown en thuiswerken daarbij hebben geholpen, maar ook zeker dat je echt de tijd hebt gepakt en echt die boeken bent gaan lezen.
Ik merk dat ik in mijn vrije tijd echt te veel op social media zit – echt erg, eigenlijk. Dat wil ik zeker gaan veranderen! Veel tv kijken klinkt ook heel herkenbaar, haha.
Oh dat is echt een handige tip, om minstens 1 boek klaar te hebben liggen voordat je huidige boek uit is! Die ga ik toepassen. Ik lees tegenwoordig ook meer digitaal, omdat ik nu een abonnement voor e-books heb bij de bieb, maar een fysiek boek pak ik er toch ook wel graag bij.
Je hebt ook helemaal gelijk met dat je een boek gewoon moet wegleggen en stoppen met lezen als het je niet aanspreekt. Ik heb vaak moeite om hem weg te leggen en blijf mezelf dan dwingen om gewoon verder te lezen, misschien wordt het nog leuker, en vervolgens zie ik zo tegen het lezen op dat hij wekenlang naast mijn bed ligt en ik dus gewoon geen boek meer oppak. Is ook zonde inderdaad, ik wil proberen om vaker te denken van: dan maar niet, dit boek is blijkbaar niets voor mij, en dat is ook oké.
Bedankt voor je fijne en goede tips! 😊
Ja, ik heb het leesplezier weer helemaal terug gevonden en daar ben ik heel blij mee! Toevallig was ik begin vorig jaar Instagram een beetje beu aan het geraken, dus de tijd die ik de jaren voordien daar aan besteedde, gebruik ik nu ook om te lezen. Ik vind het ook leuk om op Goodreads bij te houden wat ik gelezen heb, kan je daarna je lijstje mét covers ook terug kijken. Anders zou ik in december niet meer weten wat ik allemaal gelezen heb dit jaar. Zit jij op Goodreads?
Nee, als je op ziet tegen het verder lezen, moet je gewoon een ander boek nemen. Het moet iets leuks zijn, een hobby, je moet er naar uit kijken om verder te lezen. Het mag geen “klusje” worden, want dan is de lol er snel af!
Ik lees nooit digitaal, maar ontleen wel bijna al mijn boeken bij de bib. Bij ons moet je niet betalen per boek, enkel 6€ lidgeld per jaar en 90 cent als je een boek reserveert. Dat maakt het ook veel makkelijker om meteen 5 boeken mee te nemen en het boek gewoon weg te leggen als het na 5 of 50 pagina’s niet bevalt en aan het volgende te beginnen. Als ik er 20€ voor zou betaald hebben, zou ik daar wel hartzeer van hebben.
Oh wat fijn! Ik ga zeker proberen om mijn sociale media gebruik wat te minderen, het is wel handig dat je via je telefoon nu tijdslimieten kan instellen voor bepaalde apps. Dan kan ik me daar gewoon aan houden en de rest van de tijd wil ik proberen ook een stuk meer te gaan lezen 🙂
Ik had wel een Goodreads account een aantal jaar terug, maar voelde eigenlijk juist dat ik daardoor heel veel ‘druk’ op mezelf legde, dat ik per se mijn jaarlijkse challenge wilde halen en altijd keek hoeveel boeken anderen al hadden gelezen en me dan weer slecht erover voelde. Dus toen heb ik mijn account verwijderd. Ik weet niet of ik weer actief daar zou willen worden, ik vind het ook handig om het lijstje met boeken die ik heb gelezen bij te houden in een schriftje.
Oh wat heerlijk klinkt jullie biebsysteem! Hier is het jaarlijkse lidmaatschap een stuk duurder dan €6, ik heb nu een jaar lang een ebook abonnement en dat was rond de €40 geloof ik zo uit mijn hoofd. Maar het klopt helemaal wat je zegt, ik vind het nu ook een stuk makkelijker om een ebook ‘weg te leggen’ dan dat ik mezelf dwing om die uit te lezen. Maar voor betaalde boeken die ik al in mijn kast heb staan, vind ik dat wel echt zonde.