Duurzaam leven is iets wat je tegenwoordig steeds vaker hoort. Dat is goed, want duurzaamheid is ontzettend belangrijk voor het milieu en de natuur, maar ook voor je eigen gezondheid. Zeker in een maatschappij die gericht is op zoveel mogelijk consumeren, is het belangrijk om een stapje terug te doen en goed na te denken over hoe je kan meehelpen aan een duurzamere wereld.
We horen al jaren over de klimaatverandering, over de opwarming van de aarde en de plastic bevuiling. Eerst stond ik er nooit zo bij stil, maar nu ben ik me er meer van bewust. Ik kom steeds meer dingen tegen die ik vroeger gedachteloos na gebruik in de prullenbak gooide, of producten die ik gewoon gebruikte zonder te kijken naar de ingrediënten. Een tijdje geleden besloot ik dat ik het anders aan wilde pakken. Ik wilde gezonder gaan leven en mijn steentje bijdragen voor een beter milieu.
In het begin kan het nogal overweldigend zijn, overal lees je over dingen die op een duurzamere manier kunnen en beter zijn voor het milieu, maar waar moet je beginnen? Er zijn tegenwoordig zoveel duurzame alternatieven te verkrijgen, maar alles overhoop gooien omdat het in één keer anders moet, is eigenlijk onmogelijk. Klein beginnen en steeds een stapje verder gaan is ook goed, zeker omdat je het op deze manier langzaam in je leven kan toepassen.
Zelf ben ik begonnen om te kijken naar de kleine dingen, want juist de kleine veranderingen hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat duurzaamheid echt deel van mijn leefstijl en dagelijkse routine is geworden. Ik was dan ook heel blij dat ik tijdens mijn zoektocht Grace is Green tegenkwam en dat zij veel van die kleine producten hebben die juist zo belangrijk zijn. Samen met Grace is Green heb ik gekeken naar hoe ik zou kunnen beginnen om van wegwerp naar duurzaam te gaan en in deze blogpost zal ik mijn tips met jullie delen.
In de keuken
Er zijn zoveel duurzame alternatieven te vinden die je kunt gebruiken in de keuken en als ik daar naar kijk, heb ik soms het gevoel dat ik even terug ben in de keuken van mijn oma die de dingen vaak nog op de ouderwetse manier schoonmaakte en kookte. En eigenlijk vind ik dat best wel fijn.
- Deze borstel gebruiken wij thuis om de groente mee schoon te maken. Door de vorm is hij prettig om vast te houden en door de harde en zachte kant is hij voor veel groenten geschikt. Ik help mijn ouders altijd graag mee tijdens het koken, dat is echt even een momentje waarop we met aandacht het eten bereiden en daar geniet ik van. Door de tijd te nemen om de groenten te wassen en ondertussen met elkaar te kletsen, is dit zo langzamerhand een fijn genietmomentje geworden.
- De flessenborstel is gemaakt van beukenhout en Mexicaanse vezels en gebruik ik om mijn ouderwetse melkflessen goed mee schoon te krijgen.
- Waar het vroeger een gewoonte was om de schaaltjes met vershoudfolie af te dekken, gebruik ik nu deze bijenwas wraps die ik iedere keer weer opnieuw kan gebruiken. Dat voelt ook veel fijner dan vershoudfolie, wat je iedere keer weer moet vervangen. Mijn variant is niet vegan, maar er is ook een vegan optie te krijgen: klikje.
Verzorging
Ik stond er vroeger nooit zo bij stil dat er zelfs in de meeste verzorgingsproducten ingrediënten worden toegevoegd die niet alleen slecht zijn voor het milieu, maar ook nog eens erg ongezond zijn met parabenen en chemicaliën. Ook de verpakking van de meeste producten is slecht voor het milieu. Vloeibare handzeep in een plastic fles, die je als hij leeg is gewoon weggooit, of een tube handcrème in een plastic verpakking. Op zoek dus naar duurzame, low-waste alternatieven.
- In plaats van een pompje met handzeep, gebruik ik nu deze zeepbar van Velvety. Ik merk dat mijn huid hier een stuk beter op reageert, omdat de ingrediënten natuurlijk zijn en er geen conserveermiddelen in zitten, en daarnaast kan ik hem gewoon helemaal opmaken en heb ik na afloop geen plastic afval. Dat voelt een stuk beter!
- Omdat ik mijn handen vaak was, merk ik dat ik naast een goede handzeep ook een goede handcrème nodig heb. Hiervoor gebruikte ik vaak een handcrème uit een plastic tube met veel onnodige ingrediënten, en omdat ik een gevoelige huid heb reageerde mijn handen hier niet altijd even goed op. Nu ik deze handcrème van Daumenschmaus gebruik, heb ik daar geen last meer van. Hij is vegan en biologisch en hij is helemaal plasticvrij. Ik wil in ieder geval niets anders meer!
- Als body butter gebruik ik deze fijne body bar, zeker na het douchen als mijn huid erg droog is, vind ik hem heel zacht en verzorgend. Je brengt hem aan op een vochtige huid en hij trekt heel snel in.
- Bij het schoonmaken van mijn gezicht gebruik ik deze natuurlijke zeespons. Deze spons is heel zacht en fijn in gebruik en daarnaast ook heel duurzaam. De spons wordt verzameld uit de Middellandse Zee op een goede manier, waardoor ze weer verder kunnen groeien en de kwaliteit wordt behouden.
Onderweg
Vroeger nam ik iedere ochtend gedachteloos een plastic wegwerpflesje mee naar school. Ik deed mijn lunch in een plastic boterhamzakje en stond er verder niet zo bij stil. Achteraf gezien was dat nogal ongezond en niet duurzaam, want via een plastic flesje kunnen er schadelijke stoffen in het water terecht komen, zeker als je deze een paar keer herbruikt. Nu ik ben begonnen met een kruidenstudie en de komende vier jaar weer studeer, wilde ik wel een écht duurzame en gezonde oplossing.
- In plaats van een plastic boterhamzakje gebruik ik nu deze lunchbox. Hij is gemaakt van roestvrijstaal en veroorzaakt geen plastic afval, waardoor er geen microplastics in mijn lunch kunnen komen. Ik vind hem echt heel fijn, want er zit een extra divider bij waardoor ik naast een boterham, ook wat fruit mee kan nemen zonder dat het mijn brood plakkerig maakt.
- Mijn thermosfles kan ik iedere keer weer meenemen en ik ben nogal fan van thee, dus zet ik er thee in met het bijbehorende theezeefje en kan ik de hele dag genieten van warme thee. Zo lekker! Ik vind het echt veel fijner dan een plastic waterflesje.
- Tijdens mijn wekelijkse bezoekje naar de markt neem ik nu deze eco shopper mee, samen met deze groente- en fruitzakjes. Zo hoef ik geen plastic boodschappentas meer te gebruiken, of wegwerp zakjes om mijn fruit en groenten in te doen.
- Ik hou ervan om, als het lekker weer is, te picknicken en lekker buiten op het grasveld of in het bos te eten. Omdat ik liever geen plastic bestek wil gebruiken, is deze bamboe bestekset een goede oplossing. Ik vind hem er ook heel erg leuk uitzien en gebruik hem met plezier.
Langzaam probeer ik zo steeds een stapje verder te gaan en dingen te vervangen voor duurzame alternatieven. Elke stap is er één en helpt toch, hoe klein ook, mee aan onze toekomst. Ben jij ook begonnen met het gebruiken van duurzamere producten?
Deze post is in samenwerking met Grace is Green.
De laatste tijd ben ik me ook steeds bewuster van onze maatschappij en ik ben gaan nadenken over hoe ik meer duurzame spullen en producten kan gaan gebruiken ipv bv de schuursponsjes ofzo die ik elke keer weggooi, betere en gezondere schoonmaakmiddelen.
Je blog vind ik ook heel interessant en ik ga snel een kijkje nemen bij deze webshop!
Wat goed dat je er ook zoveel mee bezig bent 🥰 Zeker voor gezondere, duurzame schoonmaakmiddelen is Grace is Green ook echt een aanrader, ze hebben zoveel goede producten 🌿 Dank je wel voor je lieve reactie!
Wat een mooi artikel en goed dat je er zo bewust mee bezig bent! Veel kleine stappen helpen uiteindelijk een hele hoop wanneer veel mensen eraan meedoen 🙂
Dank je wel Linda! Dat is zeker waar 🥰
Hallo Charlotte,
Duurzaam leven krijgt gelukkig steeds meer aandacht. Fijn dat jij er in deze blog aandacht aan schenkt. Zelf probeer ik ook mijn steentje bij te dragen. Al een paar jaar probeer ik mijn waterverbruik zo laag mogelijk te houden. En dat lukt steeds beter.
Hartelijke groet, Irene
Dank je wel voor je lieve reactie weer Irene! Wat goed dat je er ook zo mee bezig bent 🥰